Home

Mijn liefste vriendinnetje was er dit weekend, uit Groningen, met haar man. Dat zijn van die vrienden die het hele weekend komen logeren en helemaal geen energie kosten, ken je dat? Die juist alleen maar energie opleveren en een rustig gevoel van tevredenheid. Waarbij je je gang kunt gaan en samen bent zonder het gevoel dat je gastvrouw moet zijn of per se een gesprek moet voeren of iets anders waar het werkwoord ‘moeten’ in voorkomt. Met mijn lievelingswandeling door de Millingerwaard en langs de Waal, lunch onder onze zonneluifel en dan ’s middags door het hele huis heen verspreid liggen op verschillende tuin-en huiskamerbanken, ieder op zijn plekje voor een dutje of een uurtje lezen. En dan ’s avonds, als het kuiken slaapt, op het bankje naast het huis zitten, mijn lievelingsplekje in dit leven, met uitzicht op de akkers en de zonsondergang. Op de vleermuizen, roofvogels en buurpoezen. Met de pruimenboom links en de notenboom rechts van ons. Met wijn en Orval in de glazen op tafel en tijdens de gesprekken nog even wat grasjes wieden tussen de zaailingen, met de knieen op het gras, de handen in de aarde en daartussenin mijn bolle buik vol tevreden getrappel. Met het besef van overvloed in het hele lijf.

draagzak peuter

Wandelen door de Millingerwaard

Millinger Theetuin

Vaste prik: taart in de Millinger Theetuin

rozenblaadje hartje

De rozenstruiken gooien hartjes op mijn pad

herderinnetje bij de zonnebloemen

Tussen de zonnebloemen en met de voeten in het papaverzaad

 

En over overvloed gesproken: ze weten wel waar ze een meisje blij mee kunnen maken, die lui. Komen niet aanzetten met bloemen in een cellofaantje of een flesje wijn, nee, ze hebben de kofferbak vol… Ja, wat was het eigenlijk? Scherven. Dakpannen. Bakstenen met gaatjes. En dit.

insectenhotel

Hoezo dan in hemelsnaam, Dymph? Nou, kijk. De wilgenhut stond bovenaan mijn geweldige-tuinprojecten-verlanglijstje, en die gaat inmiddels zijn eigen gang.

wilgenhut

Daarzo achter de hangmat

wilgenhut maken

Inclusief bewoner

 

Tijd dus voor nummer twee op mijn geweldige-tuinprojectenverlanglijst: een insectenhotel! Een plek vol schuil- en nestelplaatsen voor solitaire bijen en hommels, torren, kevers, spinnen, wespen, vlinders en lieveheersbeestjes. Met op de onderste verdieping een egelonderkomen. (Kijk hier maar voor geweldig mooie voorbeelden.)

Ik ga hem bouwen van dit en dit:

insectenhotel tuin

insectenhotel bouwen

En ik kreeg voor de vulling van mijn moeder ook al dit:insectenhotel maken

Nu dan alleen nog… ehm… de uitvoering. Slepen en stapelen en gaatjes boren in de houtblokken en een paar flinke bundels stro en riet en droog blad scoren en alles stevig volbouwen zodat het langer blijft staan dan tot de dinsdag erop…

‘Hoei!’ roep ik steeds.

Weten hoe dat straks verder gaat met dat insectenhotel? Kies de insectenhotel-tag of klikkerdeklik hier op insectenhotel.
En met de wilgenhut? Kies de wilgenhut-tag of klikkerdeklik hier op wilgenhut.

Advertenties

7 thoughts on “Insectenhotel

    • We hebben even rustig met hem gepraat. Ruimte maken voor de pruimenboom leek hem op zich niet zo nodig, maar nu hij weet dat zijn plaats ook wordt ingenomen door vlinderstruiken en een insectenhotel inclusief egelonderkomen, was hij toch wel om.

  1. Pingback: Blog v/d maand: Dymph van der Gun - Tuinadressen | Tuinieren.nl

  2. Pingback: De tuin zo vlak voor de winter | haal adem. glimlach.

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s